Links

Isoleren? Hoe pak ik dat aan?

Nu het kouder wordt gaan ook de radiatoren weer aan. Het zou prettig zijn als de warmte die de radiator geeft, dan ook lang binnen blijft hangen om hoge stookkosten tegen te gaan. En het is natuurlijk een stuk beter voor het milieu. 

Niet elk huis is goed geïsoleerd. Vooral oude huizen zijn slecht geïsoleerd, waardoor het kan tochten en snel warmte kan verliezen via ramen, buitenmuren en het dak. Isolatie is niet alleen spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Met kleine dingen kun je beetje bij beetje je huis isoleren.

Isolatie leidingen: 
Met schuimhoesjes is het mogelijk leidingen te isoleren waar warm water door heen loopt. Hierdoor koelt het warme water minder snel af en scheelt dit weer verwarmen.

Schoorsteen: 
Een open haard is sfeervol én is natuurlijk heel warm als deze wordt aangezet. Maar als de open haard uit is verlies je er alleen maar warmte door. Sluit de open haard af met een tochtklep en bespaar veel stookkosten.

Gordijnen: 
Iets simpels als goed aansluitende gordijnen voorkomt al dat er warmte wordt verloren. Zorg wel dat de gordijnen op de vensterbanken vallen en dat ze niet voor radiatoren hangen.

Tochtstrips: 
Het aanbrengen van tochtstrips voor kieren onder ramen en deuren is goedkoop, makkelijk maar o zo effectief. Het kan ruim 50 kubieke meter gas per jaar besparen.

Radiatorfolie: 
Reflecterende folie achter radiatoren is een must. Zo verdwijnt de warmte niet in de muur en wordt het ‘teruggekaatst’ de woonruimte in.

Mocht het geld en de tijd beschikbaar zijn, is het verstandig om te investeren in isolatie zoals spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Dit is een eenmalige investering, maar in de toekomst is heel duidelijk het verschil te zien in de huidige energierekeningen en degene na het isoleren.

country-house-540796_1920


U kunt niet meer reageren.